Zázvor ako zázračné liečivo, na čo všetko pomáha?

Zázvor ako zázračné liečivo, na čo všetko pomáha?

Zázvor disponuje neuveriteľne veľkým množstvom pozitívnych účinkov na náš zdravotný stav. Toto je len niekoľko problémov organizmu, proti ktorým dokáže efektívne bojovať.

Zabraňuje menštruačným kŕčom

Jednou z vlastností zázvoru je schopnosť znížiť hladinu prostaglandínov v tele, čo má pozitívny účinok pri zmiernení kŕčov. V ňom obsiahnuté chemické zlúčeniny zabránia sťahom hladkého svalstva v tráviacej sústave a maternice, čo spôsobuje nepríjemnú bolesť.

Udržuje zdravý a vitálny mozog

Spomalenie nástupu nástupu neurodegeneratívnych ochorení (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, demencia) dosiahne znížením zápalu a oxidačného stresu. Tie sú dôvodom aj napríklad vekom prichádzajúcich poklesov kongitívnych schopností. Takto sa eliminuje riziko poškodení mozgu a zvyšuje úroveň pamäte.

Rakovina

Zázvor obsahuje rôzne organické zlúčeniny, medzi ktorými vyniká v tomto smere gingerol. Ten pomáha pri prevencii napríklad rakoviny prsníka. Ich protizápalové vlastnosti eliminujú karcinogénne aktivity v hrubom čreve, ktoré sú častým dôvodom kolorektálneho karcinómu. Nádory a rast rakovinových buniek (bez poškodenia tých zdravých) sa deje menej často vďaka procesom, ktoré Gingerol spustí v bunkách rakoviny vaječníkov (apoptíza). Spomeňme aj látku Zerumbon, ktorý je podľa vedeckých výskumov priaznivý pri prevencii rakoviny vaječníkov, pankreasu či žalúdka. Pôsobí totiž ako protinádorové liečivo antoanfiogénnymi procesmi.

Zmiernite si astmu

Zázvor je známy ako liek na respiračné ochorenia. Už spomenutý Zerumbon napríklad pomáha zmierniť príznaky a záchvaty astmy. Zápal dýchacích ciest spôsobuje dominancia špecifického Th2, čo dokáže zázvor úspešne potlačiť.

Zabudnite na bolesť pri artritíde

Zmiernite zázvorom bolesti kĺbov z dôvodu artritídy a zvýšte celkové zdravie kostí. Opäť za to môže zázračný gingerol a je ho protizápalové účinky. Vedci dokázali, že je priamo spojený aj so zlepšením zápalu kolena, reumatologickej artritídy či osteoartritídy. Dokáže potláčať chemokíny a cytokíny (zápalové zlúčeniny) hneď pri zdroji ešte pred negatívnym pôsobením na telo.

Zabráni vzniku vredov žalúdka

Ak sa stanete pravidelným konzumentom zázvoru, dokážete s najväčšou pravdepodobnosťou eliminovať vznik žalúdočných vredov. Predídete tak akútnemu podráždeniu žalúdka a krvácaniu. Žalúdok dokáže poškodiť aj baktéria H. pylori, ktorej množstvo látka znižuje. Proti Corhnovej chorobe a ulceróznej kolitíde bojujú protizápalové vlastnosti zázvoru.

Lepšie trávenie

Pomôžte aj vášmu tráviacemu procesu jeho uľahčením. Ak sa po jedle náhle zvýši hladina cukrov, žalúdok nie je schopný dostatočne rýchlo vyprázdňovania. Zázvor reguluje jeho hladinu, čím žalúdok upokojí a zachová pravidelný rytmus. Jeho živiny zlepšia vstrebávanie minerálov a živín z potravy. A prečo sa odporúča ako aperitív alebo predjedlo? Stimuluje totiž chuť k jedlu a pripraví na príjem potravy tráviaci systém. Skvelé účinky má aj pri nadúvaní. Zázvor je schopný vytlačiť nahromadený plyn vyvíjajúci tlak na jemné orgány v trupe zdravým spôsobom a eliminuje vznik ďalšieho plynu.

Dobrá imunita

Hľadáte efektívneho bojovníka proti infekciám alebo chorobám ako chrípka či nachladnutie? Všetkým vekovým kategóriám pomôže blokovaním tvorby látok, ktoré majú za príčinu horúčky či zovretie priedušiek. Gingerol navyše zmierňuje kašeľ. Ak ho pridáte do čaju, ten vyvolá potenie a odstráni toxíny z organizmu.

SPOZNAJTE VŠETKY PRÍCHUTE
Nájdi si tú svoju
Prihlásiť sa k odberu
ŽIADNA NOVINKA TI NEUJDE
Copyright © 2024 by DALEX s.r.o., Bobees - zázvorový kvasený nápoj. Všetky práva vyhradené.