Zaujímavosti o zázvore, o ktorých ste možno netušili

Zaujímavosti o zázvore, o ktorých ste možno netušili

Zázvor ľudia poznajú a využívajú už stáročia. Preto sa niet čo čudovať, že sa o jeho zaujímavostiach dajú napísať rozsiahle a pútavé články. Pár menej známych faktov sme pre vás zhrnuli aj my.

Pozor na správnu dennú dávku

Mnoho ľudí si dopraje zázvor v čerstvom stave. Pozor však na maximálnu dennú dávku, ktorá by nemala prekročiť 4 gramy. V prípade sušeného prevedenia je to dokonca len jeden gram. Aké problémy vás môžu čakať pri nadmernom užití? Odborníci upozorňujú na tráviace ťažkosti a nepríjemné hnačky. Podobne ako pri iných „zázračných“ potravinách, aj tu platí, že je dobré ho konzumovať s mierou.

Skvelé smoothie

Nie každý si vie predstaviť spôsob, ako zázvor prepašovať do jedálnička. Ak vám nenapadá dostatok receptov, prípadne nie ste úplne naklonení jeho kombinácii s jedlom, skúste to inak. Samozrejmosť je čaj, no zaujímavý spôsob je aj príprava smoothie či rôznych zeleninových štiav. Skvelú chuť dosiahnete v kombinácií s pomarančom, uhorkou či mrkvou.

Ako ho skladovať?

Ak nechcete nič podceniť a plánujete konzumáciu zázvoru dlhodobo, uskladnite ho v chladničke v plastovom vrecku. Takto vám vydrží aj mesiac. Výborná voľba uskladnenia je zamrazenie. V tomto prípade ho nastrúhajte a umiestnite do plastovej nádoby.

Veľká pomoc pri menštruácii

Menštruačné obdobie je často spájané s nepríjemnými kŕčmi v bruchu či bolesťami. Zabudnite však na bežné analgetiká. Skvelou cestou k zlepšeniu momentálneho stavu je konzumácia zázvoru. Ten zmierňuje menštruačnú bolesť podobne efektívne ako ibuprofén.

Indická veľmoc

Viete si predstaviť množstvo vypestovaného zázvoru ročne? Možno ste také číslo ani nevideli...Dajme ho radšej v tonách. Konkrétne v roku 2019 išlo o neuveriteľných 4 080 000 ton. A to aj napriek jeho nízkej hmotnosti. Na čele rebríčka sa suverénne nachádza India, ktorá ročne vypestuje viac ako 40 percent z celkového množstva. Nie je preto prekvapením, že sa zázvor nachádza aj v indickom kari a že v tejto krajine sa vyrábajú aj štyri odrody zázvorovej múky. V Japonsku sa nakladaný zázvor Gari používa ako korenie na sushi. V juhovýchodnej Ázii sa kandizuje a pripravuje z neho džem, pomarančová kôra sa do neho pridáva v Anglicku, Číne, Indočíne a Barme. Takýto džem sa nazýva chow-chow.

Lámač rekordov

Zázvor sa v Guinessovej knihe rekordov objavuje nespočetne krát. Jedna zaujímavosť sa viaže aj na nórske Oslo a známu sieť predajní Ikea. Jej pekári totiž upiekli najťažšieho perníkového mužíčka, na ktorého okrem oleja, cukru, pšeničnej múky, tuku, sirupu, prášku do pečiva, vody, soli a škorice použil aj zázvor. Rekord sa uskutočnil 9. novembra 2009. A prečo spomíname práve perník. Toto slovo sa objavilo práve vďaka zázvoru. Túto pochutinu v minulosti mimoriadne obľubovali Rusi. Do tejto časti sveta ho priniesli odborníci a Rusi si ho prispôsobili podľa vlastných receptúr spolu so zázvorom, teda viac pikantný. A podľa tejto vlastnosti dostal svoj názov.

Stovky „Ďumbierov“

Do čeľade ďumbierovité (po latinsky Zingiberaceae) zaraďujeme neskutočných viac ako 1300 druhov rastlín. Okrem zázvoru ide aj o tak známe rastliny ako galangal, kurkuma či kardamón.

Obrovská zásobáreň vitamínov

O liečivých vlastnostiach zázvoru sa tradovalo už v stredoveku. Jeho koreň totiž obsahuje stopové prvky napríklad zinku, železa, sodíka a draslíka či vitamíny A,B a C. Pomáha urýchliť metabolické procesy v tele, zlepšiť trávenie a podporiť rýchle čistenie čriev a žalúdka. Spomenúť môžeme aj protizápalové vlastnosti. V kľude po ňom siahnite pri artritíde, zápale pľúc, prieduškovej astme či chrípke.

Zmienka v koráne

Zázvor dokonca nájdeme aj v Koráne (súra „Al-Insan“, verše 15-18): „V záhrade spravodlivých vypijú nápoj zmiešaný s niečím, čo chutí ako zázvor (zanjabil), zo zdroja zvaného Salsabil, a to kvôli skutočnosti, že jeho nápoj je zdravý, príjemný a chutný."

SPOZNAJTE VŠETKY PRÍCHUTE
Nájdi si tú svoju
Prihlásiť sa k odberu
ŽIADNA NOVINKA TI NEUJDE
Copyright © 2024 by DALEX s.r.o., Bobees - zázvorový kvasený nápoj. Všetky práva vyhradené.