Zákaznicka linka: 032/2812 388
Email: obchod@miticka.eu
Distribútor: Trenčianske minerálne vody, a.s.
Cesta na Senec 2/A, 821 04 Bratislava
IČO: 35867159, DIČ: 2021751985
Zázvor ľudia poznajú a využívajú už stáročia. Preto sa niet čo čudovať, že sa o jeho zaujímavostiach dajú napísať rozsiahle a pútavé články. Pár menej známych faktov sme pre vás zhrnuli aj my.
Mnoho ľudí si dopraje zázvor v čerstvom stave. Pozor však na maximálnu dennú dávku, ktorá by nemala prekročiť 4 gramy. V prípade sušeného prevedenia je to dokonca len jeden gram. Aké problémy vás môžu čakať pri nadmernom užití? Odborníci upozorňujú na tráviace ťažkosti a nepríjemné hnačky. Podobne ako pri iných „zázračných“ potravinách, aj tu platí, že je dobré ho konzumovať s mierou.
Nie každý si vie predstaviť spôsob, ako zázvor prepašovať do jedálnička. Ak vás nenapadá dostatok receptov, prípadne nie ste úplne naklonení jeho kombinácii s jedlom, skúste to inak. Samozrejmosť je čaj, no zaujímavý spôsob je aj príprava smoothie či rôznych zeleninových štiav. Skvelú chuť dosiahnete v kombinácií s pomarančom, uhorkou či mrkvou.
Ak nechcete nič podceniť a plánujete konzumáciu zázvoru dlhodobo, uskladnite ho v chladničke v plastovom vrecku. Takto vám vydrží aj mesiac. Výborná voľba uskladnenia je zamrazenie. V tomto prípade ho nastrúhajte a umiestnite do plastovej nádoby.
Menštruačné obdobie je často spájané s nepríjemnými kŕčmi v bruchu či bolesťami. Zabudnite však na bežné analgetiká. Skvelou cestou k zlepšeniu momentálneho stavu je konzumácia zázvoru. Ten zmierňuje menštruačnú bolesť podobne efektívne ako ibuprofén.
Viete si predstaviť množstvo vypestovaného zázvoru ročne? Možno ste také číslo ani nevideli...Dajme ho radšej v tonách. Konkrétne v roku 2019 išlo o neuveriteľných 4 080 000 ton. A to aj napriek jeho nízkej hmotnosti. Na čele rebríčka sa suverénne nachádza India, ktorá ročne vypestuje viac ako 40 percent z celkového množstva. Nie je preto prekvapením, že sa zázvor nachádza aj v indickom kari a že v tejto krajine sa vyrábajú aj štyri odrody zázvorovej múky. V Japonsku sa nakladaný zázvor Gari používa ako korenie na sushi. V juhovýchodnej Ázii sa kandizuje a pripravuje z neho džem, pomarančová kôra sa do neho pridáva v Anglicku, Číne, Indočíne a Barme. Takýto džem sa nazýva chow-chow.
Zázvor sa v Guinessovej knihe rekordov objavuje nespočetne krát. Jedna zaujímavosť sa viaže aj na nórske Oslo a známu sieť predajní Ikea. Jej pekári totiž upiekli najťažšieho perníkového mužíčka, na ktorého okrem oleja, cukru, pšeničnej múky, tuku, sirupu, prášku do pečiva, vody, soli a škorice použil aj zázvor. Rekord sa uskutočnil 9. novembra 2009. A prečo spomíname práve perník. Toto slovo sa objavilo práve vďaka zázvoru. Túto pochutinu v minulosti mimoriadne obľubovali Rusi. Do tejto časti sveta ho priniesli odborníci a Rusi si ho prispôsobili podľa vlastných receptúr spolu so zázvorom, teda viac pikantný. A podľa tejto vlastnosti dostal svoj názov.
Do čeľade ďumbierovité (po latinsky Zingiberaceae) zaraďujeme neskutočných viac ako 1300 druhov rastlín. Okrem zázvoru ide aj o tak známe rastliny ako galangal, kurkuma či kardamón.
O liečivých vlastnostiach zázvoru sa tradovalo už v stredoveku. Jeho koreň totiž obsahuje stopové prvky napríklad zinku, železa, sodíka a draslíka či vitamíny A,B a C. Pomáha urýchliť metabolické procesy v tele, zlepšiť trávenie a podporiť rýchle čistenie čriev a žalúdka. Spomenúť môžeme aj protizápalové vlastnosti. V kľude po ňom siahnite pri artritíde, zápale pľúc, prieduškovej astme či chrípke.
Zázvor dokonca nájdeme aj v Koráne (súra „Al-Insan“, verše 15-18): „V záhrade spravodlivých vypijú nápoj zmiešaný s niečím, čo chutí ako zázvor (zanjabil), zo zdroja zvaného Salsabil, a to kvôli skutočnosti, že jeho nápoj je zdravý, príjemný a chutné "