História zázvorového piva

História zázvorového piva

Zázvorové pivo nie je nejaký novodobý výdobytok dnešnej generácie. Jeho korene siahajú až do 18. storočia. Ako sa vlastne zrodila táto zaujímavá a korenistá pochúťka?

Zázvor ľudia konzumujú v rámci jedla ale aj rôznych nápojov. Svojich fanúšikov si našiel vďaka miešaným drinkom, no milióny ľudí si v podnikoch objednávajú aj zázvorové pivo. Jeho história sa začala písať už v 18. storočí. Za rodisko sa považuje hrabstvo Yorkshire v Anglicku. Ako však vyzeral pôvodný recept? V ňom nesmeli chýbať cukor, voda, čerstvý zázvor a zmes baktérií či kvasiniek (vďaka nim mohla prebehnúť fermentácia). Pomenovanie „ginger beer“ vzniklo z hlavy Harryho Marshalla Warda, ktorý ju pridelil vyššie spomenutej zmesi. Takto dodnes voláme aj zákvasku obsahujúcu kvasinku Saccharomyces pyriformis a laktobacil Bacterium vermiforme. Tieto mimroorganizmy sú dôvodom počiatku divokého kvasenia. Keď sa tento proces ukľudní, nápoj sa stáča do fľašiek. Práve kvasenie dodávalo v minulosti do nápoja alkohol, ktorého množstvo vo výnimočných prípadoch dosahovalo až 11 percent. Podobným spôsobom sa vyrába aj klasické pivo.

Z tejto časti Anglicka sa zázvorová pochúťka postupne rozšírila do celej Británie. Bola len otázka času (a to najmä z politických a demografických dôvodov), kedy sa stane súčasťou pivných ponúk aj v Kanade, USA a Austrálii. Mimoriadnej popularite sa tešilo až do druhej polovice 19. storočia v rámci ostrovov Jónskeho mora. Napríklad pôvodný nápoj tsitsibíra sa na Korfu podáva dodnes.

Najväčšiu popularitu dosiahlo zázvorové pivo v prvej polovici 20. storočia, kedy sa na trh čoraz viac dostávala aj jeho nealkoholická verzia. Tá sa totiž vyrába podstatne rýchlejšie a jednoduchšie. Do sódy sa pridali výťažky byliniek, ktorým sa dodala aróma a ochucovadla. U nás známy pojem Ginger Ale vymyslel americký lekárnik Thomas Cantrell, na ktorého začiatkom 20. storočia nadviazal svojou receptúrou kanadský chemik John McLaughlin (Canada Dry Ginger Ale, suchá varianta nápoja).

SPOZNAJTE VŠETKY PRÍCHUTE
Nájdi si tú svoju
Prihlásiť sa k odberu
ŽIADNA NOVINKA TI NEUJDE
Copyright © 2024 by DALEX s.r.o., Bobees - zázvorový kvasený nápoj. Všetky práva vyhradené.